Nezařazené

Nemocný pejsek

Každý správný páníček se s tím, jaká onemocnění pejskům hrozí seznámí ještě před tím, než si přineseme domů štěňátko . Aby byl připraven včas a účinně svému pejskovi pomoci. Co nejdříve je třeba zajít na kontrolu k veterináři, abychom si byli jisti, že mu nic nechybí a zajistili mu pravidelné očkování proti závažným onemocněním. Dále je samozřejmě potřeba zajistit mu doma kvalitní stravu a dobré zázemí. Tak zajistíme, aby měl co nejméně zdravotních problémů.
psí oči.jpg
Když to není tak vážné

· zvracení
· průjem
· nechutenství
· únava
Samozřejmě nejsou závažné jen tehdy, pokud se jedná o jednorázové, krátkodobé problémy.
Pokud se tyto stavy opakují, je potřeba se poradit s veterinářem. Někdy mohou být způsobeny jen dietní chybou, přežráním, podrážděním potravou. Mohou ale signalizovat i pozření nějakého „nejedlého“ předmětu. Průjem a zvracení mají často na vině střevní paraziti, kterých je více druhů. Pokud tyto potíže vašeho miláčka trápí opakovaně, je potřeba opět rada veterináře a zajištění vhodného způsobu odčervení.

Parazité v srsti
Další obtížní parazité rádi pobývají v srsti pejsků. Nejznámější zástupci této skupiny jsou blechy a klíšťata. Této havěti je potřeba se preventivně vyhýbat. Výběr různých preparátů, které nám s tím pomáhají je v obchodech velký. Zakousne – li se přesto klíště, je třeba ho co nejdříve odstranit.
dívka se psem u vody.jpg
Závažnější onemocnění
Proti těmto nemocem je potřeba pejskovi zajistit očkování u veterináře.

· psinka(nejčastěji se vyskytuje u štěňat od tří do šesti měsíců, je velmi nakažlivá, příznaky jsou horečka, průjem a zvracení, kašel, výtok z očí)
· infekční žloutenka(virus napadá játra, příznaky žlutá bělma očí, zvracení a krvavý průjem)
· leptospiróza(způsobena bakteriemi, u psů dva typy onemocnění, u jednoho napadeny játra, u druhého ledviny
· parvoviróza(vysoce nakažlivá, dochází u ní k zánětu střev, příznaky jsou zvracení, krvavý průjem a dehydratace)
· parainfluenza (postihuje dýchací cesty, příznaky jsou suchý kašel, zvracení, zánět hrtanu)
· lymská borelióza(přenáší ji infikovaná klíšťata, příznaky jsou únava, horečka, bolest kloubů)
· vzteklina(smrtelná nemoc, přenosná na člověka, příznaky jsou neklid, podrážděnost až agresivita, nadměrné slinění)

Vzteklina je nemoc smrtelná i pro člověka, proto je očkování proti ní povinné ze zákona. Ale neměli bychom podceňovat ani ostatní nemoci a naše zvíře před nimi očkováním chránit.