Nezařazené

Zinek:

Je to základní stopový prvek. Tělo jej nemůže produkovat samo o sobě. Proto jsme nuceni jej absorbovat v dostatečném množství při jídle. V přírodě, kde je její součástí, je velmi běžný. V zemské kůře je ho více než mnohem známějších prvků, jako je měď nebo olovo. V průmyslu se používá jako ochrana proti korozi.
mix ořechů

Funkce

Podílí se na mnoha procesech v těle, například na syntéze bílkovin. Bez něj se nevytvoří kožní buňky ani vlasy. Je také důležitý pro optimální hojení ran. Při trávení a tvorbě hormonů a krve hraje důležitou roli a imunitní systém je také potěšen jeho dostatečnou zásobou. Bohužel naše tělo neumí skladovat tento stopový prvek dobře, takže ho musíme užívat pravidelně v dostatečném množství s jídlem.

Důsledky nedostatku

Nedostatek zinku může být způsoben nejen nesprávnými stravovacími návyky, ale také pokud užíváte příliš mnoho železa nebo mědi. Mnozí z nás trpí příznakem nedostatku tohoto kovu, aniž by to věděli. Vředy v ústech, špatné hojení ran, vysoká náchylnost k infekcím, vypadávání vlasů, lámání nehtů, nebo přímo ztráta chuti k jídlu může ukazovat na nedostatek toho prvku. Jeho nedostatek je obtížné zjistit, protože nemůže být uložen v těle. Krevní test je jen snímek, který je velmi závislý na denní době a na stravě před tím.
ústřice s citronem

Nežádoucí účinky předávkování

Každý, kdo si myslí, že musí kompenzovat nevyváženou stravu s vitaminovými doplňky a jinými i tabletami, je vždy v nebezpečí předávkování jednou nebo druhou částí léku.
První příznaky, jako je nevolnost, zvracení nebo průjem, ukazují, že předávkování může vést k otravě. Z dlouhodobého hlediska může příliš vysoký příjem prvku poškodit tvorbu krve, protože jeho příliš velké množství brání příjmu dalších důležitých látek, jako je železo nebo měď.
Upozorňujeme na zubní pasty a ústní vody se solemi zincia. Ne všechny takové kosmetické přípravky obsahují zákonem stanovenou maximální koncentraci, avšak i při správném použití je možné absorbovat škodlivé množství použitím těchto produktů v kombinaci s denní stravou.

Denní potřeba

Světová zdravotnická organizace doporučuje dávku 15 miligramů pro muže a 12 miligramů pro ženy.

Které potraviny obsahují jej obsahují

V ústřicích a dalších mořských plodech je mnoho tohoto prvku. Dalším zdrojem živin je maso, zejména játra a hovězí maso. Dobrým zdrojem může být i pitná voda, pokud neprotéká měděnými trubkami.

Ti, kdo nejí maso, mohou získat také zinek ze sýra, vajec, ovesných vloček, ořechů nebo luštěnin. Některé rostlinné zdroje obsahují kyselinu fytovou, která snižuje příjem prvku. Naproti tomu protein podporuje jeho vstřebávání, a proto je nabídka masa a mléčných výrobků relativně nekomplikovaná.

Doporučení

Ti, kteří jedí vyváženou stravu se smíšenými potravinami, se nemusí obávat nedostatku zincia. Pouze vegani, nebo ti, kdo čerpají pitnou vodu z měděných trubek, by měli věnovat pozornost příjmu zinku. Výživové doplňky mají smysl pouze v ojedinělých případech.