Nezařazené

Sportujte pro zdraví


Zdravím životním stylem se nemyslí dát si jednou zač trochu zeleniny v podobě mrkvičky nebo ředkviček, ale pravidelná netučná strava a samozřejmě i pohyb. Při pohybu totiž dochází ke spalování tuků, likvidaci zlého cholesterolu a zlepšení kardiovaskulární soustavy. Čím více se budete hýbat, tím nižší máte šanci, že se na vás nalepí nějaké nepříjemná nemoc. Většina vrcholových sportovců prakticky vůbec nemarodí, samozřejmě, když nepočítáme různá zranění .

obezita

Motivace

I když s obezitou běžně bojují hlavně dospělí, také mnoho dětí, a dokonce i relativně malých, již má problémy s nadváhou. U těch je zahájení sportování naprosto klíčové, jinak se může stát, že se u nich rozvine cukrovka a další potíže, které s přebytkem kilogramů úzce souvisí. Proto je ale nutné je dostatečně motivovat. Ideální motivací je ke sportu přivést rovnou celou rodinu. Jakmile budou sportovat rodiče, dítě nebude chtít zůstat pozadu. Když se k tomu ještě ubere sladké a přidá více zeleniny a vlákniny, může být dítko bez nadbytečných kilogramů už během pár měsíců, maximálně jednoho roku. Záleží samozřejmě na jeho startovní váze a četnosti sportovních aktivit.

zhubnot

Typy pohybu

Co se týče druhu pohybu, to je už na každém a jeho preferencích. Ideální je jízda na kole, případně na rotopedu, když je venku zima. Vhodné jsou i in-line brusle a doporučuje se i trampolína. Je zábavná a člověk s její pomocí může denně spálit spoustu kalorií. Navíc trampolíny mají děti rády. Co se naopak příliš nedoporučuje, to je možná trochu překvapivě běh. Běhání je sice přirozený pohyb, ale jen málokdo ho zvládá provádět správně. Rozličné svalové nerovnováhy, které má prakticky každý člověk, jsou při běhání příčinou až příliš velkého zatěžování kolenních kloubů. Dvojnásob to pak platí pro člověka s velkou nadváhou. Naopak chůze je ideální pro všechny, zvláště v kombinaci se speciálními hůlkami.