Nezařazené

Psí mýty

Jsou skutečně pravdivá některá stará známá tvrzení o psech? Některá máme od malička tak zažitá, že nás ani nenapadá o nich pochybovat. Jak vznikla? Jsou všechna pravdivá? Zde je výběr několika nejznámějších psích mýtů.

beagle štěně

O psích blechách

Často slýcháme (někdy je to ovšem myšleno ironicky), že psí blechy na člověka nejdou. Na tom něco bude. Ony totiž blechy mají mnohem raději srst pejsků a koček než naši holou kůži. Tou vezmou za vděk jen v případě, když je jich v jednom kožichu mnoho a další vhodný chlupáč není Zajímavý je v této souvislosti fakt, že psi mají mnohem častěji na svých tělech blechu kočičí (Ctenocephalides felis), ne“pravou“ blechu psí (Ctenocephalides canis).

čumák psa

O psím „čumáku“

Čumáček zdravého psa má prý být studený a vlhký. Například když si v minulosti lovci vybírali své psi, touto radou se řídili. Čenich psa ale reaguje podle toho, jaká je teplota a vlhkost v prostředí, ve kterém se nachází. Ten. Co má čenich horký, nemusí být tedy hned nemocný. Pokud máme podezření na nemoc, raději ať to potvrdí či vyvrátí veterinář. Tvrzení o studeném a vlhkém čenichu má pravděpodobně kořeny v Bibli. Když totiž Noe zjistil, že v jeho Arše je díra, přispěchal s pomocí pes a svým čumáčkem ji utěsnil. Bůh pak dal psům jako symbol této pomoci právě tuto „charakteristickou vlastnost“.

něměcký ovčák

O černobílém vidění světa

To se také říkalo často. Ale není to tak jednoduché. Odborníci tvrdí, že to není pravda, že vidí barevně, jen jiné barevné spektrum než my lidé. Rozlišují dvě hlavní skupiny barev. Pak již dále nerozlišují jednotlivé barvy a odstíny. Ovšem zase vidí mnohem ostřejší obrysy. Mají jen dva oční čípky, jejich vidění je dichromatické. Protože u lidí má tzv. dichromatický zrak člověk barvoslepý, došlo pravděpodobně ke zjednodušenému, zkreslenému výkladu.

 

O tom, že starého psa novým kouskům nenaučíš

Tak to tedy podle zkušených chovatelů tak docela pravda také není. Často jde o určitou výmluvu a omluvu nedostatku vůle nás páníčků. Pejsci se rádi učí v každém věku. S pomocí trpělivosti, důslednosti, laskavým přístupem a nějaké dobré odměny se pár nových kousků naučí i psí senior.