Nezařazené

Při zařizování kuchyně se vyplatí vše pečlivě promyslet

Ano, je to tak, jestliže se chystáte zařizovat nebo rekonstruovat kuchyň, mějte na paměti, že právě organizaci této místnost je třeba dopředu promyslet co nejpečlivěji! Je přitom jedno, jestli bude samostatná nebo částečně propojená s obývacím pokojem. Pokud chceme, aby se nám vařilo příjemně a pohodlně, měli bychom dodržovat několik základních pravidel.

1. Nezapomínejte, že na kuchyňskou linku a spotřebiče se váže elektroinstalace a další rozvody. Je zásadní pečlivě promyslet, kde budeme mít lednici, sporák nebo dřez s odtokem a pro jejich umístění musíme nutně zohlednit jednotlivé rozvody.

2. Mějte dostatečný prostor pro všechny procesy, které jsou třeba při vaření. To znamená, že musíme mít místo, kde budeme potraviny připravovat (krájet, loupat), umývat, tepelně zpracovávat a uskladňovat (jedná se o tzv. pracovní zóny). Žádnou z těchto jednotlivých pracovních fází bychom neměli podcenit a nechat jí dostatečný prostor.

3. Důležité je mít vedle sporáku volný prostor, abychom tam mohli bezpečně odložit hrnce, které sundáváme z plotny. Obecně se udávám, že šířka tohoto místo pro odkládání by měla být alespoň 40 cm! Pokud máme malé děti, dáváme pozor, aby se snadno k varné ploše nedostaly a nepopálily se.

4. Pokud v kuchyni plánujete i jíst, je dobré pro jídelní kout ponechat dostatečně velké místo. Vhodný je i rozkládací stůl, který se nám bude skvěle hodit například při slavnostních příležitostech, kdy se sejde více členů rodiny, nebo když máme návštěvu. Židle by měly být příjemně pohodlné a ergonomicky tvarované.

5. Pokud si nejste jistí, že neuděláte při plánování zásadní chybu, nebojte se zeptat odborníka, který vám pomůže vše navrhnout. Vždyť v kuchyni trávíme při přípravě pokrmů spoustu času a byla by škoda, když by se nám pracovat špatně jenom kvůli tomu, že jsme vše správně nenaplánovali.